Werkboek + inhoud presentatie

Stichting 4autism heeft een werkboek gemaakt voor tijdens workshops of presentaties.

Het boekje vindt u hier:
werkboekje-zwartwit

De online presentatie vindt u hier:
sheets van presentatie (overzichtspagina)

workshop-autisme

 

Hieronder leest u, hoe marianne vertelt over de presentaties die zij kan geven mbv de stichting:

lees onderstaande aub door, dan heb je een beeld van wat ik doe. en kan jij zeggen wat je graag wilt.

wil je een kleine presentatie van 2uur omdat meer er niet inzit qua tijd, dan doe ik het graag. het is echt aan jullie. ik vind het gewoon fijn om je te laten weten wat ik allemaal kan ( :

dus hier komtie:

wat ik doe:soms heet het teamoverleg, soms een cursus, soms een personeelsdag, dan is het meestal met lekker eten. ik leg altijd uit over autisme en ben met de groep bezig hoe het voor hen is om iemand met autisme de begrijpbrug naar te maken.

waar: Ik zie dat het in westfriesland is provincie noord-holland. Dat is qua reizen ver, maar een presentatie kost me toch altijd een dag, of die nu ver of dichtbij is.

En toevallig vind ik het gebied rond Barsingerhorn prachtig. 

afhankelijk van het tijdstip van de presentatie wil ik u vragen of het gezien de reistijd mogelijk is om een nachtje te overnachten met 2 (of3 mensen)

wanneer zouden jullie graag een presentatie willen?

wie: ik ben marianne, ik heb klassiek autisme. Als vrijwilliger werk ik voor onze stichting4autism. de stichting helpt me bij voorbereiding en organisatie en door de stichting ken ik vele mensen met autisme als gast van ons zoldertje.
Anja is degene die voor de stichting 4autism  de administratie en financien doet. zie de cc. zij zorgt voor de factuur. je kan met mij of met haar overleggen wat jullie budget is. onze stichting heeft zeker geld nodig om ons werk te kunnen doen. anderzijds mag geld geen belemmering zijn om mij in te zetten. 

vaak neem ik een begeleider mee, ben ik alleen dan is het fijn als iemand met me meeloopt en dat ik kan vragen wat ik nodig heb aan dingen als drinken, papier, hoe iets moet.

soms komt ook een gast mee, om ook een stukje te vertellen of mee te doen.

Wat willen jullie:

Het volgende is allemaal mogelijk. jullie bepalen wat je wil. 

Ik noem voorbeelden van 2 uitersten:

bv vaak wordt ik uitgenodigd doe een presentatie van 2 of 3 uur. de info over de bewoners krijg ik door de medewerkers te vragen.

bv bij huis voor mensen met autisme in zwitserland met zware agressie deed ik 1 dag ontmoeting (a),  1dag ouderpresentatie 1dag ontspannen en wat voorbereiden, 1 dag medewerkers.

a,  ontmoeting met de bewoners. * met name bij bewoners die moeilijk te verstaan zijn voor begeleiding, kan ik hen zien op mijn wijze. Ik zie met mijn autisme, m’n goede waarneming, en liefde voor medemensen die wat anders zijn en m’n theoretische kennis, plus kennis van hoe begeleiders hun inzet geven en waar hun moeites liggen met ‘onbegrijpelijk’ gedrag/denkstijl enzo.

Daardoor is ontmoeting altijd waardevol voor mezelf (leer altijd wat bij) en voor de presentatie omdat die dan echt over de mensen gaat.

altijd wel een dag mee bezig (hiervoor rekenen we niet)

b,  ik bied aan ervaringsexperimenten, net wat jullie willen half uur of langer afhankelijk van wat jullie willen.

c,  presentatie 2uur

d,  training minimaal 45 min. waarmee je met behulp van een figuur ‘zeefiguur’ een activiteit doet/ bedenkt. Alle elementen in de ‘zeefiguur’ zijn een onderdeel van je leven, bv pauze nemen zit erin. Dan gaat men in groepjes bedenken/pratne/ervaren hoe je een activiteit doet met een bewoner die je in gedachte neemt. dan komt heel veel info en leren kennen van die persoon in zijn haar waarde bij de groep naar boven. is altijd heel leuk vind ik.
Ik geef de benodigdheden en wat we doen gaat in overleg. 

(bv pas bij daltonschool was het een les bedenken waarin je iets met fruit doet. bv deelsom maakt niet uit. en bedenkt hoe een leerling met as daarmee omgaat)  

b,c,d kan ik doen met ouders van en/of bewoners presentatie.   En met groep medewerkers. 

*Aangepast aan het nivo van bewoners, zeg ik dat ik op bezoek ben om de medewerkers uitleg over autisme te geven. of zoiets dat gaat vanzelf. met mensen met autisme respecteer ik van nature de nabijheid die de ander prettig vind en begrijpen van elkaar gaat snel.  

bij presentatie mag de groep heel groot zijn (10 tot honderden), bij training voor medewerkers kan zelfs 60.  bij ouders max 20 want dat ligt vaak gevoeliger en met je kind raakt het besprokene dusdanig het hart dat een kleine groep prettiger is.