informatie over autisme

Info over autisme.

inleiding:
op deze plek staat info over autisme. We verzamelen info, dus iedere keer komt er iets bij.

We beginnen bij de zintuigen. Hoe deze werken.
De zintuigen zijn: horen, zien, voelen, ruiken/proeven.
Als eerste hier een stukje over horen.

kijkt u aub op youtube 4autism. Daar is een presentatie beschikbaar met meer info over autisme

Heeft u info die u beschikbaar wilt stellen, dan houden we ons aanbevolen. Ook zijn we bezig met het opnemen van filmpjes uit vraaggesprekken met info hoe mensen hun autisme beleven als het gaat om een bepaald thema en daarnaast uitleg. Mocht u daaraan mee willen werken, neem dan contact op.

groet 4autism team.

 

Horen met filter of zonder.

Mensen hebben over het algemeen een uitstekende filter. Ze horen niet alles, maar specifiek de geluiden die voor hen betekenis hebben. De overige geluiden worden als ruis of achtergrondgeluiden genegeerd.

Verwerk je langzamer of moeizamer de geluiden die op je afkomen, dan is je hoofd druk met de betekenis proberen te leggen. In die tussentijd kan het gebeuren dat alles geluiden ongediscrimineerd op belang worden gehoord.

Bij flink wat mensen met een autistische diagnose ontbreekt de filter geheel. Dan hoor je constant ruis en belangrijke info gelijktijdig. In het bovenstaande fragment hoor je de achtergrondgeluiden in de opname even duidelijk als het gesprek. Door naar het niet gefilterde fragment te luisteren kan je dit mee beleven. Bij anderen treft hen dit ongefilterd horen bij vermoeidheid of een brein waar al teveel naar binnen is gekomen.
In het andere fragment waar de ruis op de achtergrond is, dus gefilterd, hoor je puur de tekst. een hemel van rust. En het gesprek is redelijk te volgen. (als je engels verstaat)

Dit fragment is door een jongeman ontwikkeld met het doel meer awareness te laten bestaan voor de mens die ongefilterd de geluiden op zich af hoort komen.
Waarom van belang?
o mensen hebben meer overlast van geluiden. Begrip daarvoor is belangrijk. Zowel van de persoon zelf voor zichzelf. Alsook van de omgeving voor de persoon.
o mensen weten niet dat anderen met filter horen en zijn zich niet bewust van hun energie-vretende wijze van waarneming van het horen. Vaak lijk je dan lui of geinteresseerd. in werkelijkheid werkt je hoofd veel harder om te kunnen horen. Waarschijnlijk wordt iedereen meer moe van het ongefilterde fragment.
o in de scandinavische landen is het voor studenten met dit type gehoor mogelijk om gebruik te maken van gehoorapperatuur als voor dove mensen waardoor je alleen de docent hoort / of alle geluid af kan sluiten. Focus kost daarmee veel minder energie. Aanpassingen aan je manier van horen, zou in Nederland mbv passend onderwijs of aanpassingen op de werkvloer een optie kunnen zijn.
o heb je nog meer idee-en waarom deze info van belang is, geef dit dan aan ons door, dan voegen we het toe.

Ook is het belangrijk te weten, dat wanneer er al teveel info binnen is gekomen, je zintuigen als het ware op scherp kunnen komen te staan. Opeens doet ieder geluidje zeer.
Dit is een zeer nare ervaring voor de persoon in kwestie. En juist op zo’n moment ben je vaak ook minder communicatief, dus fijn als er een betrokken en meelevende omgeving is, die dit weet en je kan steunen in rustige plek / werkzaamheden zoeken voor zo’n moment. Of dat je dit zelf voor jezelf kan regelen en ook door hebt dat dit voor je welbevinden essentieel is en mag zijn.

Ook kan het gebeuren, dat de geluiden je zo teveel zijn, dat je hoofd reageert met ‘abschalten’. dit duitse woord geeft voor mij het beste aan, dat je in een soort droomwereld komt en je hoofd als het ware even uit gaat / abschaltet. Dit kan zo sterk zijn dat je soort flauw valt. Mensen kunnen denken dat je een dromer bent of makkelijk in slaap valt. Daarop krijg je makkelijk negatieve reacties. Wat versterkt dat je je eigen ¬†gehoormoeite negatief beoordeeld.
Juist geduld hebben met jezelf, rust voor je hoofd en je oren zoeken, weten met welke activiteiten je jezelf kan herstellen is gunstig.

Een voordeel van ongefilterd horen, is dat je in een muziekstuk wellicht het kleinste missende nootje gelijk herkend. Vals of foutje extreem goed kan horen.
Dat is irritant bij een slecht gespeeld muziekstuk. Mocht je echter een carriere in de muziek overwegen, dan is een absoluut gehoor een pre. Oftewel, kijk eens of er ook voordelen zijn van ‘alles horen’.

Voor mezelf filter ik bijvoorbeeld geen spraak weg, die ik niet versta. ik blijf er naar luisteren. zodoende kan ik in zeer korte tijd een vreemde taal leren. Baby’s en kleuters kunnen ook zeer snel een vreemde taal leren. De overeenkomst met mij zit erin dat zij ook nog naar alles luisteren, betekenis of geen betekenis kunnen leggen. ze luisteren.
verschil is, dat men kleine kinderen meer beschermd tegen teveel en te harde geluiden. dat is nu precies wat ik op volwasssen leeftijd nog graag zou willen, maar in de samenleving wordt ik geacht keurig alle geluiden te sorteren op belang en op de juiste te reageren. bv op mijn eigen naam. Nou dat kan men bij mij dus wel shaken.